De 11de etappe, in het schitterende Roemenië

Bijzondere week

Gisterochtend, donderdag  28 juni 2012,  is mijn schoonmoeder overleden. Ze was niet alleen de moeder van mijn vrouw Mariëtte maar zeker ook mijn hartsvriendin. Ik ga zondag terug om maandag de begrafenis bij te wonen en met Mariëtte, mijn vier kinderen Kris, Jos, Rik, Bob en met de familie van Brandenburg dit grote verlies te delen. Ik zal haar missen. Oma, mama, Miep hartstikke bedankt voor alle mooie dingen die je in mijn leven hebt gestopt. Dinsdagochtend vlieg ik in alle vroegte terug naar Timisoara.

Moeder, schoonmoeder en oma Miep

Even rust…

Vanwege de begrafenis wordt er niet gereden op zondag, maandag en dinsdag. Woensdag hervatten we de tocht Op weg naar Istanbul. Geert, Thijs en Sarah komen op zondag aan. Zij zullen zich bezig houden met de paarden en de andere spullen en zaken. Hartstikke goed en ik ben ze heel erkentelijk. Gelukkig hebben zij een extra dag om te rijden daar ze pas op maandag terug gaan ipv op zondag omdat de nieuwe ploeg er pas een dag later kan zijn. Dus ook weer goed opgelost. Sarah, de dierenarts van Jan & Karel, die als amazone een week meerijdt,   kan dan ook tijd in beiden steken en ze onderzoeken. Mijn zoon Rik, vliegt met mij mee terug want hij die week assistentie verlenen aan Geert en Thijs.

Zondag 17 juni

Vanochtend zijn Carla, Ron en Ingrid om 08.00 uur vertrokken met hun huurauto richting Boedapest waar ze vanmiddag terug zullen vliegen naar Amsterdam. Het was een geweldig leuke week waarin vooral de routes weer prachtig waren. We rijden nu al zeker 5 weken niet meer op asfalt, maar dwars door de weilanden, open velden en langs akkers. De GPS geeft een rechte lijn aan die we opgaven en daarlangs zoeken we ons pad. Mooi om te doen en ook wel spannend want je weet niet wat je zoal tegen kunt komen. Jan & Karel zijn inmiddels aardig gewend geraakt aan alle nieuwigheden, maar soms is het wel spannend. Hebben we twee dagen in de buurt van allerlei graafmachines gelopen, komen we in een heel klein dorpje een stel kakelende kalkoenen tegen. Daar bleven ze met heel veel respect voor staan en zo gauw die dingen bewogen maakten zij aanstalten om om te keren. Snap jij het !!! Carla, Ron en Ingrid, hartstikke bedankt voor de fijne week, de gezelligheid, en vooral het onderhoud aan mijn laptop en waterpomp in de caravan.

Zo meteen verwacht ik de nieuwe ploeg. Ruud, Hans en Constant. Het wordt weer een echte mannenweek. Terwijl ik in afwachting ben, maak ik deze teksten. Dan staat er een quad voor de deur. De eigenaar met zijn vriendin Sylvia. Ze komen een prachtige lunch brengen en een fles Prosecco. Voor vier personen, maar goed ik ben alleen dus zal wel bewaren voor mijn reisgenoten van de komende week.

Als het goed is zijn we einde van de komende week in Caransebes. Een mooi stukje dat ik samen met Hans, Jan & Karel ga afleggen. We gaan deze week over de 2.000 km heen. Ik ben heel benieuwd hoe het met Loop voor Leven gaat.

Mooie lunch voor 4 personen. Ik was alleen en heb zitten smullen!

Lang leven Labasint

We zijn gisteren in Labasint aangekomen en hebben alles klaar gemaakt voor de wisseldag. Het is een prachtige plek, waar koeien, schapen en een hele meute paarden rondom de caravan lopen. Jan & Karel hebben een wei voor hen alleen. Er is wel een klein knelpuntje, toilet, douche en water ontbreken. Inmiddels hebben we aanbod uit de buurt dat we daar mogen douchen en gebruik maken van het toilet. Water is een eind de berg oplopen. Dat doen we met de paarden en laten hen daar drinken om vervolgens weer naar beneden af te dalen. Vanochtend hebben Carla en Ingrid 6 2 literflessen water gehaald die we in de watertank van de caravan hebben gedaan. Morgen vertrekken we naar Lugoj, een lange tocht. Ik hoop dat Hans ook vroeg kan opstaan dan vertrekken we rond 07.00 uur.

Koeien bij de caravan

Kudde schapen trekt voorbij

 

 

 

Carla haalt water voor in de caravan

Ron geeft de paarden te drinken

 

 

 

 

 

 

 

Is alles fantastisch ??

Ik krijg nogal wat opmerkingen dat mijn benaderingswijze heel positief is en er derhalve vele superlatieven worden gebruikt in de teksten. Sorry maar tis niet anders en ik ben er blij mee. Fantastisch, geweldig, super, top, te gek enz. weglaten maakt de boel wel een beetje vlak en saai. Maar gelukkig niet alles gaat goed. Velen hebben mij gewaarschuwd en geadviseerd met betrekking tot de paarden. Dat was heel fijn en ik ben erg alert met de paarden en aan de verzorging  besteed ik veel tijd. Maar waar geen mens meer aan denkt is dat al die elektronica, en elektrische zaken ook kunnen sneuvelen. Nou ben ik geen wonder op dit gebied, maar er ging een heleboel fout tot nu toe met die spullen: laptop gestoord, nieuwe gekocht, waterpomp in de caravan stopt nadat tank gevuld is, telefoon met T Mobile abonnement begeeft het, wokkel/dongel functioneerde niet, airco in de caravan verwarmd de boel, GPS krijgt kuren en Ron is er uren mee bezig. Jan & Karel doen het prima en ik ben blij dat ik me nat scheer.

Uitrusting Jan & Karel

Ze hebben wat op hun rug Jan & Karel. Uiteraard proberen we de bepakking zo licht mogelijk te houden. Naast alle zadelspullen zit er een mens op en zijn de zadeltassen gevuld met 3 kilo voer voor beide paarden, water, regenkleding, foto-en filmmaterialen, een setje reparatiespul voor het tuig, zonnebrand, boterhamman, een halster met touw, waterzak voor de paarden, GPS met reservebatterijen, landkaart voor nood, pen en papier, boekje Hoe zeg ik het in het Roemeens. Kortom heel  wat, maar gedurende de dag worden de zadeltassen steeds leger en lichter.

Zadeltas achter

Bananentas voor achter tegen zadel

Zadeltas voor

Hoofdstel

Peesbeschermers vóór

Zadel

GPS

Zadelonderdek

 

 

 

 

 

 

 

Het weer

Ik heb wel eens buien maar ben geen buienradar en van weersvooruitzichten hou ik niet. Toch vraag ik bijna iedere dag wel ergens wat het weer morgen gaat doen. Ik hoop steeds maar dat ze dan zeggen er komt regen. Maar dat is niet het geval. Sinds we de Donau zijn overgestoken in Hongarije hebben we twee dagen weinig zon en buien gehad. Het is hier snoeiheet. Denk aan temperaturen van boven de 34 gr.  Gelukkig staat er wel vaker een lekker windje, maar op de open vlaktes, waar je soms uren overheen loopt is de zon onverbiddelijk en zijn we steeds op zoek naar water voor Jan & Karel hetgeen steeds lukt. Zelf nemen we een paar liter mee. Oppassen, goed drinken en insmeren, pet/hoed op je hoofd en dan maar ju.

Eerste dag etappe 11 naar Lugosj

Een dag om niet vergeten. De eerste dag samen met Hans te paard te prairie over. Een recht rechtaan-route , zo lijkt het. Voor vertrek de paarden nog even flink laten drinken en dan op pad. We hebben genoten. Weidse landschappen, mooie vergezichten en de hele dag op open vlaktes lopen zonder prikkeldraad of andere afzettingen. Voor buitenpaardrijders ook weer een geweldig idee. Wat we wel tegenkwamen was een wilde rivier, waar we uiteindelijk op advies van een schapenherder doorheen zijn gewaad. Mooi avontuur en Jan & Karel vonden het heerlijk. De route was onvoorspelbaar, de GPS geeft in Roemenië het start- en eindpunt aan en daar loop je op niet wetende wat er komen gaat. Het eindpunt was voor vandaag onzeker. Na 8 uur rijden kwamen we in Lugosj aan. Dat was weer een hele mooie ervaring. Overal stopten auto’s om foto’s te maken, mensen spraken ons aan en de lokale tv zender was met een cameraploeg en interviewer uitgerukt. Een gehandicapte man hielp ons daarna de stad uit te komen door het zijn wagentje voorop te rijden. Jan & Karel sjouwden er vrolijk achteraan. Contact met de ondersteuners leerde ons echter wel dat we nog 10 km verder moesten zijn. We hebben het op een draf gezet want een flink onweer dreigde en dreigde niet alleen het brak los. Gevolg alles, maar dan ook alles was doorweekt. De begeleiders, Constant en Ruud waren ff boodschappen doen in de stad en hadden in de caravan alles wat open kon ook open laten staan. Gevolg hiervan was dat er 5 cm water in het ding stond, de bedden en slaapzakken zeiknat waren en we zelfs de besteklade met regenwater gevuld aantroffen. FF flink werken en aan de slag. Vandaag hebben we maar een rustdag ingepast. Jan & Karel staan in een prachtige grasgroene weide en nemen het ervan en gelijk hebben ze.  Bij aankomst stonden er een drietal mannen klaar om ons te verwelkomen met zelfgestookte pruimenjenever. Bij de eerste slok klapten m’n wangen tegen elkaar en vlogen m’n kiezen bijna in de rondte, wat een sterk spul. Dus snel blussen met een biertje. Alles ligt nu, een dag later, lekker buiten in de zon. Bij de voorbereidingen voor morgen zette ik m’n GPS van Garmin aan de 62s. Geen enkel signaal, het apparaat zat/zit helemaal vol regenwater. Dus wat nu. We denken na over een oplossing en jullie horen nog.

Ruiter in slaapstand

Jan & Karel nog even voor vertrek flink laten drinken

Met Hans, een ervaren ruiter, weer een week volrijden op naar Caransebes

Afwisselend landschap

Weidse omgeving

Dwars door de rivier met J&K

Ontmoetingen onderweg

Onze persoonlijke stadsgids

Bij thuiskomst een zeknatte caravan

Alles was nat

...en belandde aan de waslijn

Wilma & Annet bedankt namens Loop voor Leven

Tis geweldig wat zij gepresteerd hebben. In totaal haalden zij met de goed georganiseerde rommelmarkt ruim  2.000 Euro op. Ik ben helemaal trots en zo komen we een heel eind. Wil je Loop voor Leven ook nog steunen dan ben je van harte welkom door geld over te maken op 1122.33.007 o.v.v. Op weg naar Istanbul.

Allemaal blije gezichten....

Team van de week, 11de etappe

De elfde etappe kent weer een bijzonder samengesteld team. Ruud Geerts, Constant du Fossé en Hans van den Hombergh, drie studiegenoten uit een grijs verleden. We hebben nog steeds contact met elkaar. Tis gezellig zo met z’n viertjes. We hebben veel lol en er is veel inzet. Toen de boel was ondergelopen hebben we het fluitend en grappen makend opgeruimd. Prachtig. Iedere ochtend weer een mooi ontbijtje en dan aan de slag. Hans en ik met Jan & Karel naar de volgende bestemming en Ruud en Constant op zoek naar een overnachtingsplaats voor de dag erna. Wat wil je nog meer. Tegen einde middag drinken we een biertje en dan lekker aan tafel. De mannen hebben er een mooie week van gemaakt. We hebben veel gelachen en die gasten maakten overal vrienden en waren instaat de caravan op de meest vreemde plekken neer te zetten.

Team van de week, de elfde etappe

Ontbijtje staat altijd klaar

Daarna ff uitrusten

Hans, Ruud en Constant, overal maakten ze vrienden

Aparte lokatie

Jaja...en toch stond hij heel stevig

Dorien, Olosag

Een mooie plek vonden Ruud en Constant in Olosag bij meneer Dorien Stahciu. Opgewekte en hartelijke vent die samen met een aantal vrienden, waarvan er eentje perfect Duits sprak, tegen de avond een stevige zelf gebrande borrel kwamen brengen. Ze hadden met ons te doen we zagen er immers als een stelletje verzopen katten uit. Zie terug de eerste dag etappe 11. Maar al snel kwamen we tot een goed gesprek over de wereldeconomie en de veranderde situatie in Roemenië. Tja de veroverde democratie en vrijheid zet mensen aan tot denken en filosoferen over het verleden dat in veler ogen nog niet zo slecht was maar wel heel veel luie mensen heeft voortgebracht. Toen het donker begon te worden stonden we nog een tijdje stil bij de reis naar Istanbul, de paarden en hun conditie. Dorien strooide met complimenten en vond dat de paarden er keurig bij stonden.

Dorien, een pracht kerel

Verzopen GPS lopen op kaart en kompas

De ochtend na de regenbui kwamen we er achter dat de GPS met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen was. Het apparaat zat vol water. Waardeloos, dus van Garmin dat ze geen waterdicht ding kunnen maken. De hele dag, gelukkig een rustdag, heeft ie open en bloot in de zon gelegen, maar dat mocht niet baten. Onze Rik, die na het weekend hier naar toe komt heeft een nieuwe gekocht. Maar tot die tijd zijn er nog 4 loopdagen. Hoe moet dat nou. Ik ben helemaal vertrouwd met die GPS en kan er bijna mee lezen en schrijven en kom er overal mee. Constant en Ruud hebben mij de werking van het kompas uitgelegd. We hadden gelukkig een redelijk gedetailleerde kaart en zijn daar de volgende dag mee op pad gegaan. Ik zei het al eerder hoe gedetailleerde de informatie is, hoe meer tijd je nodig hebt om ergens te komen en je bent veel met die wegwijsdingen bezig. Ik heb genoten van het werken met kompas. Kost weinig tijd en je moet zelf goed kijken en zoeken. Het is de hele week gelukt en het was nogal avontuurlijk.

ooohh.....zo ziet een verzopen Garmin GPS eruit

An en Zuza, Prisaca

Ook hier was het weer bijzonder leuk. Caravan en paardenwagen moesten op de binnenplaats en het paste allemaal net. Eindelijk weer een plek met douche en normaal toilet. De zelfgestookte drankjes vloeiden weer rijkelijk en An de vrouw des huizes bakte op de BBQ voor ons een flinke stapel worstjes en köfte. Onder het genot van een biertje hebben we smakelijk gegeten. De baas zelf kon niet meedoen vanwege een buikoperatie die hij net achter de rug had en waarvan wij van de littekens mochten genieten, maar geen foto’s mochten maken. Bij het vertrek in de ochtend zat meneer Zuza op Karel voordat we er erg in hadden. De trots straalde ervan af. Ook weer een super adres.

 

An bakt ze bruin

Zuza drinkt een alkohol vrij biertje

Met caravan en al op de binnenplaats

 

 

 

 

 

 

Onderkomen Jan & Karel

Ruud heeft genoten van de heerlijke warme douche

Bij het afscheid

 

 

 

 

 

 

 

 

Schapenherder

Op weg naar Belgia Liga in Palestines kwamen we een schapenherder tegen. Bijzonder interessante man waar we een hele tijd met spraken. Hij Frans, Duits en Engels en wij konden er samen goed mee overweg. De herder had jaren in Europa en Canada geleefd maar wilde graag terug naar Roemenië dat hij ooit als politiek vluchteling had verlaten. Hele stukken van het gesprek zijn op video vastgelegd en te bekijken op You Tube.

Onze vriend en herder

Onderweg, wat kom je tegen

We komen echt van alles en nog wat tegen onderweg. In dorpen komen mensen de straat op en stellen vragen en willen graag de paarden aaien. Op het platteland kom je herders tegen en mensen die daar onderweg zijn. Op de standplaatsen komen mensen naar je toe en knopen praatjes aan. Kortom er veel belangstelling. In Roemenië is ‘Op weg naar Istanbul’ een item in het TV nieuws geweest dus daar komen mensen ook mee. Maar je ontmoet veel armoede en achterstand. Met een paar foto’s wil ik dat graag duidelijk maken.

Nu overal velden vol met zonnebloemen

Overal waterbakken voor het vee, dus ook voor Jan&Karel

In gesprek met dorpsbewoners

Dames van de boerderij

 

 

 

 

 

 

Belgia Liga

De mensen hier zijn enorm gastvrij. Het beetje dat ze hebben willen ze graag delen. Ook hier weer. Caravan en paardenwagen staan buiten de boerderij op de openbare weg. Binnen mogen we in de badkamer gebruik maken van douche en toilet. Wel eerst zeggen hoe laat dan kan het houtvuurtje worden aangemaakt voor warm water. Om er te komen moet je door de slaapkamer van Oma. In de badkamer staan alle privézaken van deze mensen en hangen de zondagse kleren van Oma. Soms voel je je wel een indringer. We hebben hier een extra rustdag ingelast omdat ik zondag terugga naar Nederland voor een paar dagen.

Zoals de zigeuners aan de rand van her dorp

Petalo staat er goed bij

Goede relatie

Roflex Mobile Zaun

De firma Roflex uit Duitsland heeft een spiksplinternieuwe Mobiele Omheining ter beschikking gesteld. Er zit een accu bij en de omtrek is 8 bij 8 meter, voldoende groot voor twee paarden voor één nacht. Blijf je ergens dan heb je de 6 palen in een vloek en een zucht verplaatst. De accu is oplaadbaar. We hebben hem voor het eerst opgezet en zijn hier heel erg tevreden over. Het is bijna een wondermiddel. Het materiaal is van aluminium en heel makkelijk op te zetten.

Roflex mobiele omheining

De paarden vinden het prima

Alles bij de hand

Oplaadbare accu. Jan wil later electricein worden

Roemenië ongerept, ruw en mooi

Het is geweldig maar soms ook wel ingewikkeld om in Roemenië op je paard rond te trekken. Het landschap is overwegend glooiend, ruw en zeker onvoorspelbaar. Op kompas en kaart lopen maakt het extra spannend. Je komt in situaties terecht dat je vanaf een grote open vlakte ineens in struikgewas en bos terecht komt. Er staan over het algemeen enkel meidoorn, esdoorn en veel bramen en wilde rozen. Je begrijpt het al. Met de snoeischaar flink aan het werk als je ergens doorheen moet, anders terug en dat kan soms wel een uurtje of twee omlopen zijn. De keuzes zijn derhalve aardig beperkt maar wel avontuurlijk. Je komt veel beken en rivieren tegen, heerlijk voor de paarden om te drinken en de beentjes te koelen. We vermaken ons hier met Jan & Karel prima. Lekker vroeg weg, op tijd rusten en voeren en rustig aan. De paarden kunnen op vele plekken lekker grazen en van tijd tot tijd in de schaduw lopen. We wandelen veel met ze zodat de belasting goed te dragen is.

Drinken en koelen

Het landschap, onvoorspelbaar

 

tot slot nog een filmje van YouTube

 

 

7 reacties op De 11de etappe, in het schitterende Roemenië

 1. Erik van Bronswijk

  Dank voor dit herkenbare verslag.

  Natuur, ontmoetingen enz.

  Ik blijf het volgen.

  Erik

 2. Guus van Berkum

  Beste Noud, Jan, Karel en volgers

  Ieder weekend volgen wij jullie belevenissen met veel interesse. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, die kronieken.Van mensen die veel en ver reizen kun je veel leren zei mijn vader altijd. Zo is het maar net. Prachtige verhalen. Lief en soms leed, het hoort er allemaal bij. De foto’s laten je echt meebeleven wat jullie op je pad tegenkomen. En over de hele wereld tref je aardige mensen als je er maar, net als jullie bij uitstek, voor open staat. Daaraan kunnen wij nog een puntje zuigen.
  Dat er ook nog een ideëel doel achter de reis zit, siert jullie. Op naar de ton!

  Veel succes en een hartelijke groet uit een regenachtig NL, Guus, Erna en Jip van Berkum

 3. Ron

  Noud, genoten van het verslag van etappe 11, maar tegelijkertijd een beetje jaloers. Inmiddels al weer weken thuis, maar nog regelmatig reis ik met mijn gedachten terug naar die heerlijke week met zijn vieren in Hongarije en Roemenie! inmiddels hebben we ook definitief besloten om naar Istanbul te vliegen om jullie aankomst mee te kunnen maken. Vlucht en hotel is geregeld, dus de voorpret kan beginnen. Hou je haaks en geniet er van !
  Ron.
  ps groetjes ook van Louise en Maureen en unne dikke poen oet Mestreech

 4. Bob

  Hoezee, internet in huize Jos en Bob doet het! :-) Dus nu weer “alle” tijd om bij te lezen, kijken en genieten!

  Ik kijk er naar uit om volgende week ook eens een kijkje in het echt te nemen! :-)
  en wat een mooie foto van oma!

 5. Wies

  Hoi lieve Noud, en liefste Hans, en dag dames amazones die ik niet ken, als ik dit zo allemaal lees hebben jullie vast ook een geweldige etappe. dit is een prachtig avontuur lijkt me, en een fantastische gipsy ervaring! Noud, die superlatieven lijken me helemaal terecht. Alle goeds voor het vervolg van dit boeiende avontuur.Liefs van Wies

 6. annie

  hallo noud, heb jullienog niet gevolgd maar ga dat nu doen veel succes en geniet van de reis.
  groeten uit de bommlerwaard.

 7. Loes

  Guus van Berkum, ben jij de Guus die uit Schijndel komt? Vroeger bevriend met Piet van Herpen, maar uit het oog verloren . Dat zou leuk zijn!! We zijn benieuwd, Loes en Piet

Geef een reactie

*